Actief, kritisch en betrokken

Sterk Meppel wil duizenden bomen redden

Sterk Meppel maakt zich grote zorgen over de toestand van ruim 4000 essen en 320 paarden­kastanjes. De bomen zijn bijna allemaal in meer of mindere mate ziek. Naar verwachting zullen de komende tien jaar 90% van de essen en alle paardenkastanjes sterven. Budget om het bomenbestand op peil te houden ontbreekt echter. SteM heeft landelijk specialist, de heer Jorn Copijn, uitgenodigd om een eerste verkenning uit te voeren. De fractie wil weten of er maatregelen genomen kunnen worden om een (groot) deel van de bomen te redden.

In een memo heeft het college de gemeenteraad onlangs geïnformeerd over de aanpak van het vervangen van bomen wegens ziektes. In de gemeente Meppel staan ruim vierduizend essen waarvan 75% momenteel is aangetast door de essentaksterfte. Bij de 320 paardenkastanjes die Meppel nog rijk is, is de situatie nog ernstiger: 90% is in meer of mindere mate aangetast door de kastanjebloedingsziekte. De verwachting van het college is dat in de komende tien jaar 90% van de essen zal sterven en alle paardenkastanjes. Duizenden bomen zullen dus sterven terwijl er veel te weinig budget is om het bomenbestand op peil te houden.

Zoals de gemeente zelf echter al aangeeft bij de beschrijving van de situatie rond de zieke bomen: “Bomen in goede groeiomstandigheden lijken gezonder en daardoor minder vatbaar.” De fractie van Sterk Meppel wil dit belangrijke signaal aangrijpen om duizenden bomen te redden en heeft de heer Jorn Copijn uitgenodigd om een eerste verkenning te doen van de situatie van de zieke bomen.

De heer Copijn is de man die landelijk bekend staat om zijn grote praktische ervaring en door zijn familie DNA. De familie Copijn houdt zich al 250 jaar bezig met bomen in de meest ruime zin van het woord. Op donderdag 23 november komt de heer Copijn daarom op uitnodiging van Sterk Meppel naar de gemeente Meppel om een eerste verkenning uit te voeren. Samen met de Natuur­beschermingswacht, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen worden een aantal locaties met zieke bomen bezocht.